Tågresenär: ”Vi är dumpade och hungriga”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 100-tal passagerare blev tidigt i morse fast på ett stillastående tåg utanför Älvsbyn i den stränga kylan. Först efter drygt tre timmar kunde dom fortsätta resan – med buss.

Vid halv sex-tiden i morse blev tåget stående vid Laduberg utanför Älvsbyn efter att loket gått sönder. Det var 35 grader kallt och vagnarna blev snabbt utkylda.

– Man kanske får räkna med sådana här händelser när man ger sig ut på tågresor mot iskalla Norrland, säger Agneta Ahlm som var på väg från hemmet i Schweiz till mamma i Gällivare. Fram på morgontimmarna blev det kallt men vi klädde på oss och lade oss under täcket igen. Vi stod i drygt tre timmar och elektriciteten fungerade bara en liten del av den tiden.

Tågstopp i Norrbotten

Många upprörda

Tåget bogserades till Älvsbyn där passagerarna fick kliva över i en buss för vidare transporter till Luleå och där blev många strandsatta på nytt. De som skulle vidare till Gällivare och Kiruna möttes bara av beskedet att all tågtrafik dit var inställd både i dag i morgon. Någon ytterligare information gavs inte och många var mycket upprörda.

”Vi är hungriga”

– Vi är dumpade här, säger Inga Martinsson från Stockholm, efter att bussen anlänt till järnvägsstationen i Luleå. Dom vet ingenting här utan nu står vi här och är hungriga och får ingen hjälp.

– Man frågar sig varför det blir så här, säger Agneta Ahlm. Är det dåligt material i tågen eller något annat. Jag är uppvuxen här och när jag var liten blev jag aldrig sittande på tåget även om det var 35 minusgrader.

SJ:s presstjänst ville i dag inte svara på frågor på telefon utan bara via mejl. Något svar på våra mejl-frågor har dock inte inkommit ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstopp i Norrbotten

Mer i ämnet