Foto: TT

Testjärnvägen: Vill ha regeringen på tåget

Uppdaterad
Publicerad

Vintertester av tåg ska bli en ny gren i Norrbottens testverksamhet om Norrbotten och Västerbotten lyckas få med regeringen på tåget. På onsdagen kan det komma ett viktigt besked i frågan.

Det handlar om den sju och en halv mil långa testjärnväg mellan Jörn och Arvidsjaur. Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg ska tillsammans med Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman och Skellefteås kommunalråd Lorents Burman möta näringsminister Mikael Damberg för en fortsatt diskussion om testjärnvägen.

– Vi träffar Damberg i morgon och jag är förhoppningsfull inför mötet, säger Sven-Erik Österberg.

Många nya jobb

Testjärnvägen mellan Arvidsjaur och Jörn är tänkt att bli toppmodern och runt verksamheten behövs det även verkstäder, testhallar, och boende för de anställda.

– Det skulle ge flera hundra nya arbetstillfällen och få samma positiva kringeffekter som biltestverksamheterna i Arvidsjaur och Arjeplog, säger Sven-Erik Österberg.

 Enligt beräkningarna behövs det en dryg miljard för järnvägsbygget. Hittills har länsstyrelsen i Norrbotten varit med och satsat en halv miljon kronor. Förhoppningen från de olika intressenterna är att staten ska vara med och finansiera upprustningen av järnvägen.

–  Med den erfarenhet som finns av tågtrafiken vintertid kan väl ingen ifrågasätta behovet av en testjärnväg i kyla…, säger Sven-Erik Österberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.