Tidig skollunch för sexåringar upprör

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna vid sexårsverksamheten i Arvidsjaur måste äta skollunch rekordtidigt vid Ringelskolan, redan tjugo över tio, och skolan bryter därmed mot livsmedelsverkets rekommendationer.

De 21 eleverna vid sexårsverksamheten måste gå till skolmatsalen redan 10.20 varje dag och det är bara två timmar efter att de börjat Föräldrarna protesterar och även barnen tycker att det är väl tidigt att äta.

”Inte så hungrig”

Frida Hagström, som går i sexårsverksamheten, är kritisk.

– Man hinner inte bli så hungrig. Det är inte så bra. Jag hade velat äta lite senare.

Hennes mamma Maria Hagström tycker att mattiderna är orimliga.

– Det är många som har långa dagar och barnen kommer hem sent och är hungriga. De ska ju orka med dagarna och det gör de inte om de måste äta skollunch så himla tidigt, säger hon.

”Orättvist system”

Föräldern Ingela Larsson tycker att det är orättvist att de minsta barnen drabbas.

– Jag har märkt en skillnad på min son sedan han började i sexårsverksamheten. Fram till dess har han aldrig sagt att han är hungrig. Nu säger han att han är jättehungrig direkt han kommer hem, säger hon. 

Skolledningen förklarar den rekordtidiga frukosten med att det inte finns plats för alla i skolmatsalen och att sexåringarna behöver lugn och ro för att kunna äta.

– Vi lever inte upp till livsmedelsverkets rekommendationer att lunch inte ska börja serveras förrän klockan elva. Men vi jobbar för att de ska få förstärkning med frukt och självklart vill vi att starttiden för lunchen ska anpassas efter livsmedelsverkets rekommendationer, säger Ringelskolans rektor Anneli Andersson .

Bara nackdelar

Finns det några fördelar med att det är som det är?

– Nej, det ser jag inte några fördelar med.

Men nackdelar?

– Ja, att de äter tidigare än vad som är rekommenderat.

Vad får det för konsekvenser att de gör det?

– Det vågar jag inte svara på vad konsekvenserna blir. Det här är något som pågått under hela min tid som rektor och före det, säger Anneli Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.