Vd tror på gruvstart i Kallak inom fem år

Uppdaterad
Publicerad

Beowulf minings vd Kurt Budge anser att det är en malm av superkvalitet som finns i Kallak och han tror på ett positivt besked för gruvbrytning redan inom några månader.

Kurt Budget gästade Luleå på onsdagen för att träffa aktieägare och diskutera handläggningen av företagets ansökan om brytningskoncession.

Han hävdar att de nya tillståndsreglerna inte påverkar hans företag speciellt mycket eftersom studierna och analyserna redan gjorts i ett större område och inte bara i gruvområdet.

Gruvbrytning i Kallak

”Enastående fyndighet”

Och för att en väg som skulle ha gått genom ett natura 2000-område flyttats.

– Jag tror att vi kan få ett positivt besked av myndigheterna inom några månader och jag är ivrig att ta nästa steg i gruvprojektet, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Om det blir så anser han att gruvbrytningen kan starta om fyra till fem år i det som kallas Kallak norra utanför Jokkmokk.

– Våra tester visar att vi har marknadsledande kvalitet på mineralerna. Det handlar om 71 procent koncentrat av järn. Det är enastående, så jag tror stenhårt på projektet, säger Kurt Budge.

250 fasta jobb

Hur många jobb handlar det om?

– Det handlar om 250 fasta jobb och om 500 byggjobb under ett par år. Sedan tillkommer andra jobb som skapas i Jokkmokk på grund av det.

– Jag tror att nya jobb nu är viktigare för Jokkmokk än någonsin sedan Vattenfall sagt att koncernen kan tänkas flytta 40 jobb från kommunen.

Hur länge ska gruvan drivas – om ni får tillstånd?

– Kallak norra som vi ansöker om nu har en livslängd på fjorton år. Sedan tillkommer Kallak södra med ett antal år och det är en bra sak för en entreprenör som vi och även för Jokkmokk. En gruva kan bli en tillgång som kan utveckla kommunen och dess näringsliv, säger Kurt Budge.

Dåligt rykte

Beowulf mining har ett visst rykte i Jokkmokks kommun och det gäller speciellt samerna som kommer att drabbas av en eventuell gruvdrift. Förre vd:n gjorde sig bland annat känd för uttalandet ”Local people? What local people?”.

Och Kurt Budge har under sina två år som vd jobbat mycket med att förbättra Beowulf ”approach”.

– När jag kom upp till Jokkmokk första gången i oktober 2014 blev jag chockad över vilket rykte Beowulf hade. Jag hade aldrig velat jobba för ett företag med det ryktet så därför har vi jobbat hårt med en nytt tillvägagångssätt och slå fast att vi vill vara en lokal partner i kommunen, men det är fortfarande mycket att göra, säger han.

Kan samexistera

Hur ser du på konflikten mellan en eventuell gruvdrift och renskötsel?

– Jag tror att de två riksintressena kan samexistera, men det krävs en bra kommunikation och regelbunden kontakt mellan oss för att klara det. Jag hoppas att vi kan bygga en stark relation när projektet framskrider.

En annan sak är att Beowulf mining är på väg att bli ett svenskt företag.

– Beowulf ägs i dag av svenska aktieägare till 48 procent. Det är det nog inte så många som vet, säger Kurt Budge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet