Trots brakförlusten – styrelsen vägrade spara

Uppdaterad
Publicerad

Företagarna i Norrbottens dåvarande regionchef missade en miljon kronor i ett EU-projekt, men styrelsen vägrade ändå att spara. Därför blir även 2015 ett förlustår för organisationen.

Företagarna Norrbottens dåvarande regionchef Kjell Hjelm bokförde en skuld som en fordran i ett EU-projekt och organisationen förlorade därmed runt en miljon kronor när slutredovisningen gjordes. Och det motsvarar mer än en fjärdedel av den årliga omsättningen för organisationen. under 2014.

”Allvarlig felräkning”

Kjell Hjelm, som nu sitter i Företagarna Norrbottens styrelse, har i interna diskussioner sagt att han handlat i god tro om att EU-projektet inte skulle belasta Företagarna Norrbottens ekonomi.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

– Men jag har inga kommentarer i ärendet. Inga alls, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

– Det känns som en väldigt stor felräkning. Jag tycker att det här är allvarligt. Vi i Pajala har inte ens råd att åka till Luleå på styrelsemöten och vi vågar bara hyra vår lokal tre månader i taget, Vi får hålla i slantarna, säger Jan-Erik Blomqvist, vice ordförande i Företagarna Pajala.

Olyckliga omständigheter

Felbudgeteringen var den stora förklaringen till att bokslutet för 2014 blev minus 850 000 kronor. Och styrelsen tvingades tömma en tredjedel av kassan för att få ekonomin att gå ihop.

– Det var en hel rad olyckliga omständigheter, men det är inte så att vi lägger skuldbördan på någon eller jagar skyldiga och bovar. Alla har försökt jobba med ett projekt som skulle gynna oss, säger Eva Quist, ordförande i Företagarna Norrbotten.

”Kryp till korset!”

Men trots minusresultatet ville styrelsen inte spara under 2015, utan budgeterade med ett nytt underskott – minus 250 000 kronor. Bland annat nobbades ett förslag om att skära ned styrelsearvodena från 250 000 till 90 000 kronor per år.

– Allt det här hände före min tid, men det är aldrig roligt att få ta i sådana saker som en dålig ekonomi och där vi ville olika saker, säger dåvarande regionchefen Ingela Lekfalk som ville spara efter de misslyckade EU-projekten.

– Styrelsen valde att budgetera ett minusresultat även i år. Det handlade inte om att vi skulle förse oss på något sätt, utan att vi ville använda vårt eget kapital, som är hyfsat intakt för våra medlemmars bästa, säger Eva Quist, ordförande för Företagarna i Norrbotten.

Men Jan-Erik Blomqvist, vice ordförande för Företagarna i Pajala, är kritisk till styrelsens agerande.

– Man måste kunna begripa att sånt här kommer ut och då blir det en trovärdighetsfråga. Jag tror att den här styrelsen måste krypa till korset och erkänna att man har gjort fel. Kanske krävs det också att någon avgår, säger han.

Fakta Företagarna:

Sveriges största intresseorganisation för små- och medelstora företag med målet att påverka politiken och lagarna.

På riksplanet handlar det om att driva fram reformer som gör det ”enklare, roligare och mer lönsamt att driva företag”, som det står i deras informationshandlingar. Samma princip gäller i landets kommuner där organisationen har 2 600 medlemmar.

Sänkta arbetsgivaravgifter, fler praktikplatser till nyanlända och att anpassa socialförsäkringssystemet till företagare är några av de frågor som Företagarna driver.

En annan är att företagen själva ska kunna välja om de vill ha kollektivavtal med facket – utan att behöva riskera stridsåtgärder.

I dag har bara fyra av tio mindre- och medelstora företag kollektivavtal.”Men de flesta företag utan kollektivavtal har schysta villkor för sina anställda.” skriver Företagarna på sin hemsida.

Andra förmåner för de 1 741 medlemmarna i Norrbotten:

+ Rådgivning av jurister på telefon.

+ Ett nätverk av företagare på 260 orter i Sverige.

+ Rabatter på allt från drivmedel till telefoni.

+ Medlemstidning, seminarier, kurser och andra event.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

Mer i ämnet