TV-skatt istället för avgift

Uppdaterad
Publicerad

Public service-kommittén föreslår som väntat en TV-skatt istället för dagens TV-avgift.

Kommittén anger två huvudskäl för att slopa TV-avgiften. Dels att kopplingen till innehav av TV-mottagare inte är teknikneutralt och fångar upp de som ser utbudet på Internet och dels att betalningsskolket innebär ett intäktsbortfall på nära en miljard kronor årligen.

Om tv-licensen försvinner innebär det att  130 tillsvidareanställda vid  Radiotjänst i Kiruna  förlorar sina arbeten vid årsskiftet 2013-2014. De flesta anställda är kvinnor.

Inom public service har man i alla tider tyckt illa om en skattefinansiering av verksamheten. Huvudargumentet är att om tv-licensen blir en skatt som alla andra kan bolagens anslag påverkas av svängningar inom politiken och till och med av enskilda politiker.

När statliga public service-kommittén presenterade sina förslag på tisdagen byttes dock den rena misstron mot försiktig optimism. Kommittén föreslår visserligen en skattefinansiering, men en mycket särskild sådan där det handlar om öronmärkta pengar som om något skulle minska det politiska inflytandet. Sändningstillstånden föreslås förlängas till sex år och till skillnad från i dag ska riksdagen inte fatta årliga beslut om tilldelning.

Det som nu skrämmer public servicecheferna är politiskt käbbel om förslagen och att resultatet blir en tv-licens genom en skatt som alla andra.

-Förslagen till finansiering måste vi studera närmare och vi måste också se hur den politiska processen går. Kommer alla partier att stödja förslagen eller kommer det att bli en partipolitisk konflikt? Det kan bli en väldigt skakig uppgörelse redan från start och en farlig väg att ge sig in på, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

-Faller förslaget och public service i stället skulle finansieras via statsbudgeten, skulle det innebära en avgörande förändring av public service politiska oberoende, säger Sveriges Radios tillträdande vd Cilla Benkö.

Om tv-licensen, som gäller per hushåll, förvandlas till en individuell skatt finns både vinnare och förlorare. Ensamstående med barn kan till exempel få sina kostnader minskade med en tusenlapp medan par med höga inkomster kan få betala ett par hundralappar mer än i dag.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) välkomnar förslaget.

-Jag är inte den enda som sett problem med tv-avgiften. Vi måste ha ett system där alla är med och betalar, säger hon till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.