Foto: TT

Tveksamt ja till Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett tveksamt ja när Jokkmokks kommun yttrade sig om gruvdriften i Kallak. Förbehållen handlar om turismen, rennäringen och miljöåterställningen.

Samrådet om bearbetningskoncesson för Kallak 1 utanför Jokkmokk pågår och i dag har Jokkmokks kommunstyrelse yttrat sig till länsstyrelsen.

Svaret blev ja med en hel del förbehåll och uppgifter som måste klargöras före en gruvstart.

Gruvbrytning i Kallak

”En del av varumärket”

Enligt politikerna i kommunstyrelsen måste rennäringen ha möjlighet att utvecklas och stärkas eftersom den är en stor del av varumärket Jokkmokk.

Och samma sak med besöksnäringen som kan störas av transportlösningar som innebär lastbilstransporter längs väg 805,  den huvudsakliga infarten till fjällområdet.

”Slutsatsen i miljökonsekvensbeskrivningen är måttlig påverkan, men det sitter ihop med val av transportlösning eftersom områden väster om gruvområdet kommer att påverkas. Detta bör utredas ytterligare”, står det i kommunstyrelsens beslut.

– Det är ett tveksamt ja, med många förbehåll. Det är inte längre det här ”Kom och ta vad ni vill ha!” och det är bra, säger Roland Boman, från det lokala partiet framtid i Jokkmokk.

”Pynta in pengar först!”

Och genom att studera Vattenfalls exploateringar inom Jokkmokks kommun menar kommunstyrelsen att effekterna är kortsiktiga och att kompensationen otillräcklig. Kommunen vill därför ha en långsiktighet i gruvprojektet och uppmanar länsstyrelsen att se över de belopp som avsätts för miljöåterställningar.

– Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det har Vattenfall visat. Gruvbolaget måste pynta in pengar först får miljöåterställning innan man får börja bryta.

Han fortsätter:

– Men minerallagen är lättsinnig på så sätt att om det går åt skogen måste kommunerna och enskilda stå för gruvfiaskona. Därför är det bra att Jokkmokk betonar det här med långsiktighet, säger Roland Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet