Foto: SVT

Tvingas ordna sällskap till sin häst

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen förbjuder en person i Norrbotten att hålla sin häst utan sällskap av en annan häst eller övrigt ”socialt djurslag”. Ägaren menar att hästen är osocial.

Länsstyrelsen fick den 28 juli 2016 in en anmälan angående en häst som gick ensam på en adress i Luleå kommun. Ägaren angav att hen var medveten om att hästen behövde ha sällskap och sa att hen behövde fram till september för att ordna sällskap. Ägaren uppgav vidare att hästen inte verkar vilja ha sällskap.

Osocial häst

Den 28 september 2016 hade Länsstyrelsen återigen samtal med ägaren och det framkom då att hästen fortfarande var ensam. Ägaren uppgav att hästen var osocial och att det är svårt att skaffa sällskap åt den men att hen skulle fortsätta att försöka lösa problemet.

Vill behålla hästen

I ett muntligt yttrande har ägaren sagt till Länsstyrelsen att hen arbetar intensivt med att hitta en annan häst som sällskap åt hästen och har tagit hjälp med detta. Hen har vidare uppfattat att det kommer att fattas ett beslut i frågan och att hen kommer att rätta sig efter detta. Ägaren vill gärna behålla hästen men om hen inte lyckas skaffa sällskap åt den kan ägaren tänka sig att skicka den till slakt.

Hästar – ett flockdjur

Hästar är ett flockdjur och med anledning av det  och att ägaren inte har vidtagit nödvändiga åtgärder anser Länsstyrelsen att det är nödvändigt att förbjuda hen att hålla sin häst ensam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.