Foto: SVT Design

Upphävt skoterförbud i påsk står fast

Publicerad

Kiruna kommun står fast vid sitt beslut att öppna Gabna samebys skoterförbudområde under påskveckan. Ärendet blir därmed en sak för regeringen att avgöra. 

Det har redan varit många turer kring Gabna samebys ansökan om ett skoterförbudområde för att freda renarna inför kalvningsperioden. Efter att ansökan lämnats in lämnade ett 30-tal privatpersoner och tre företag in negativa synpunkter på förbudsområdet som sträcker sig söder om Torneträsk mellan Abisko och Stenbacken.

Kiruna kommun biföll samebyns ansökan, men med ett undantag. Området skulle vara öppet för skoterkörning under påskveckan, något som Gabna sameby reagerade kraftigt negativt på.

Regeringsfråga

I dag behandlades ärendet på nytt i kommunstyrelsens arbetsutskott där kirunapolitikerna beslutade att låta påskveckan vara orörd. Därmed går samebyns överklagan vidare till regeringen för beslut. 

Det är andra gången bara i år detta sker. 

– Förra gången gällde det Lainiovuoma samebys ansökan och då var det markägarna som hade överklagat. Där avslog regeringen överklagan. Det blir intressant att se hur det faller ut nu. Det är så att säga den andra sidan som har överklagat, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Stefan Sydberg (M). 

Avgörandet väntas ta två-tre veckor. 

Skoterförbud inom Gabna sameby

  • Gäller från 2017-03-22 fram till 2017-04-07 samt 2017-04-18 fram till barmarksperioden.

Gäller ej:

  • Statliga eller kommunala tjänstemän under tjänsteutövning
  • Fastighetsägare/stugägare/turismnäring som endast kan ta sig till fastighet med skoter

Källa: Kiruna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.