Thomas Westin, instruktör, tränar i Kiruna inför uppdraget på Grönland.

Vad är tuffast – Kiruna eller Grönland?

Uppdaterad
Publicerad

Polarforskare befinner sig just nu i Kiruna för att förbereda sig inför sommarens fältarbete på Grönland.

Polarforskare från Uppsala universitet kommer i sommar att arbeta på östra Grönland och för att klara uppdraget så tränar de sig i Kiruna. Dagens väderförhållanden i Kiruna är minst sagt idealiskt med tre grader, iskall vind och regn.

På schemat står bland annat genomgång av teknisk utrustning, säkerhets-, sjukvårds- och brandövningar.

– Vissa perioder kan vara riktigt regnigt och blåsigt och kallt. Då är det svårt att göra arbetet. Vissa dagar kan vara underbara, säger Henning Blom, lektor på Uppsala universitet.

Isbjörnar och väderomslag

Fältarbete i Arktis ställer stora krav på forskarna. Hastiga väderomslag, isbjörnar och komplicerade transporter i besvärlig terräng innebär att gruppen måste ha att grundliga förberedelser.

Uppdraget på Grönland

På Grönland kommer forskarna att samla fossil för att undersöka de ekologiska drivkrafter som låg bakom tetrapodernas, det vill säga landryggradsdjurens stora evolutionära förändringar.

– Det är otroligt intressant att veta hur den evolutionära händelsen gick till. Att ha den kunskapen är ovärderlig, säger Henning Blom från Uppsala universitet.

Gruvstad eller island

Är Kiruna eller Grönland extremast?

– Då Grönland smäller till är det det extremaste. Förra året hade vi över 30 sekundmeter i augusti. Då blåste tälten sönder.

Kirunaborna ska inte gnälla över snö på midsommar?

– Nä, det är väl exotiskt. Får man säga så? skrattar lektorn Hennig Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.