Varnar för nätbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiska profilen Gunnar Lassinantti varnar nu för vänerbjudanden på Facebook som egentligen är försök till nätbedrägerier.

Han accepterade en vänförfrågan från ”Kristina Olsen”, som han inte känner, för att en av hans andra vänner, Lars Törnman, redan hade gjort det.

– Men det var ett misstag. Kvinnan fanns inte, det var ett fejkat namn, och det skickades snart ut ett påtvingat låneerbjudande som jag inte bett om, säger Gunnar Lassinantti.

Lurade på pengar?

Han har märkt att många lättklädda kvinnor och amerikanska militärer vill bli vän med honom, men i fortsättningen kommer han att bli försiktigare.

– Det handlar om att man kan bli lurad på pengar eller att man får sin dator förstörd, säger Gunnar Lassinantti som nu raderat ”Kristina Olsens” profil och bytt lösenord.

Anmäl falska profiler

Peter Munster, chef för Faceboooks kommunkationsavdelning för Norden, säger att bolaget kräver att folk använder sina riktiga namn.

– Vi uppmanar våra brukare att anmäla profiler om de misstänker att de är falska, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.