Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Fortsatt stor lavinfara

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket avråder från all vistelse i lavinterräng och i alla områden nedanför branta fjällsluttningar där spontana laviner är mycket troliga och som även kan vara stora.

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst varnar för stor lavinfara i området kring Abisko och riksgränsen. Det är på grund av kraftigt snödrev, stora nysnömängder och regn som man uppmanar till att undvika att vistas på eller under läsluttningar.

Lavinfara även på lägre höjder

De milda temperaturerna gör även att lavinfaran ökar på lägre höjder. Störst fara väntas i den västra delen av området där nederbördsmängden blir störst.

Orkanvindar

–Varm luft, mycket nederbörd och hård vind är ju de främsta orskerna till att det blir en stor lavinfara och i området har vi mätt upp vindar på hela 52 meter per sekund på kalfjället, säger Mattias Tarestad, lavinkonsult på Naturvårdsverket.

Vindar på 52 m/s uppmätta Foto: Marit Kuhmunen Blom

Enligt Mattias Tarestad var vindstyrkorna som hårdast under söndagskvällen vid 20-tiden och under natten mot måndag och måndagsmorgonen ska vindstyrkorna ha minskat, men de ligger fortfarande kvar på en medelvind på cirka 30 meter per sekund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.