Foto: Per-Anders Fredriksson

Varning för stor lavinfara utfärdad

Uppdaterad
Publicerad

Håll dig på betryggande avstånd från branta fjällsidor, det är rådet när lavinfaran nu är mycket stor och förhållandena är mycket farliga.

Lavinfaran under söndagen sträcker sig från ”betydande” i Västerbotten och Jämtland/Härjedalen till ”mycket stor” i Abisko/Riksgränsen.

I Abisko/Riksgränsen höjs alltså lavinfaran till den näst högsta nivån på den femgradiga lavinskalan. Man avråder nu från all vistelse i lavinterräng under söndagen.

Rådet är att avstå från turer på kalfjället under söndagen, då mycket hårt fjällväder väntar med storm, kraftigt snödrev och dålig sikt.

”Håll dig i flack lågterräng”

Enligt lavinprognosen väntar man många laviner på branta läsluttningar under stormen. Läsluttningarna finns framförallt på fjällens östra sidor.

Regn i samband med stormen kan medföra mer oförutsägbara laviner även i andra väderstreck, enligt lavinprognoser.se.

”Om du vill trotsa vädrets makter rekommenderar vi att hålla dig i flack lågterräng och på betryggande avstånd från branta fjällsidor”, skriver man på hemsidan.

Farliga förhållanden också söderut

Längre söderut i Hemavan/Tärnaby, samt i prognosområdet Storulvån/Åre/Bydalen, kommer lavinfaran att uppgå till ”betydande”, vilket motsvarar en trea på den femgradiga lavinskalan. Också där råder farliga förhållanden, och rekommendationen är att avstå från turer på kalfjället under söndagen.

I Ljungdalen/Funäsdalen rekommenderar lavinprognoser att man håller sig i flack lågterräng. Här gör de milda temperaturerna och regnet snötäcket oförutsägbart och det kan gå laviner på sluttningar som tidigare varit stabila. Man har listat drevsnöflak och bestående svaga lager som ett lavinproblem.

Vinden väntas avta under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.