Bengt Niska och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Vattenfall mötte byborna

Uppdaterad
Publicerad

Mötet i Kitkiöjärvi på torsdagskvällen var välbesökt av förtvivlade bybor i norra Pajala kommun. Men något klart löfte om när strömproblemen ska vara lösta hade inte Vattenfall.

På plats fanns Annika  Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution AB, och på frågan om vad Vattenfall konkret gör åt problemen blev svaret:

Vi gör analyser just nu. Vad beror 2014 års många strömavbrotten på i Kitkiöjärvi och på andra håll östra Norrbotten. Utvecklingen har annars de senaste åren varit att strömavbrotten blir färre och färre tack vare de åtgärder vi gjort. Vi tittar nu vad strömavbrotten mer precist beror på. Kan vi göra mer underhålls åtgärder, skogsröjning, ombyggnationer. Det kommer bli en kombination av olika åtgärder. Det finns tyvärr inte en lätt lösning då hade det redan varit gjort.

Strömavbrott i Pajala kommun

Nöjd med underhållet

Att det skulle vara sämre underhåll eller ledningarna på en glesbygdsort som i byarna i Pajala kommun anser inte Annika Viklund.

– Vi har bra underhåll och material i ledningarna. Det är sträckor där det är glest med kunderna per meter ledning så man får göra på olika sätt jämfört med städerna där vi har tätare distribution, säger Annika Viklund.

Vattenfall ska under det kommande åren ska satsa 1,7 miljarder kronor på att förbättra elnäten.

– Vi börjar i år och pengar är öronmärkta för norra och östra Norrbotten. Vi ska bland annat bygga om 350 mil ledningar och bredda 130 mil ledningsgator, säger Annika  Viklund.

Luttrad butiksägare

Åke Kuoppa driver lanthandeln Kitkiöjärvi och han beskriver sig själv som hårt prövad. När strömmen är borta ska han försöka rädda frys och kylvaror.

– När strömmen försvinner ringer jag till Vattenfall och de brukar svara att den är tillbaka på en timme men sen är den inte tillbaka på hela dagen .Det blir nya löften hela tiden...Blir det ingen förbättring måste jag nog kasta in handduken, säger han.

Strömmen gick

En annan kvinna på mötet beskrev hur hon i december varit utan ström i 30 timmar.

– Det är ett under att människan fungerar i en sådan situation när ingenting annat gör det, kommenterade det tidigare kommunalrådet Bengt Niska (S). Och just när han gjorde det gick ironiskt nog strömmen och var borta i några sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömavbrott i Pajala kommun

Mer i ämnet