Dystert besked för Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall går vidare med sitt outsourcingprojekt och det innebär att 40 jobb kan flyttas från Jokkmokk, enligt kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) som fick besked i dag.

Under hela hösten har det varit mycket debatt om Vattenfalls planer att sälja ut de 40 jokkmokksjobben till anbudsgivare som kan göra det billigare, så kallad outsourcing.

Många har dömt ut förslaget som omoraliskt eftersom koncernen har en så stor och vinstrik verksamhet i kraftverkskommunen.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

”Jag är besviken”

Men trots det har Vattenfall beslutat sig att gå vidare med projektet och bland annat utvärdera de anbud som kommit in.

– Jag är besviken och det här är djupt beklagligt ur ett jokkmokksperspektiv. Nu får de 40 anställda vid Vattenfall accounting gå en osäker framtid till mötes, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson och fortsätter:

– Jag är förvånad över att det här outsourcingprojektet drivs så kraftfullt som det görs. Det är nästan som att det finns en ideologisk agenda från Vattenfalls lednings sida.

”Medarbetarna far illa”

Han betonar att Vattenfall sagt sig vilja stärka Jokkmokk som etableringsort för Vattenfalls verksamhet.

– Därför är det här beskedet precis tvärtom mot vad jag hade förväntat mig och tvärtom mot vad de har sagt tidigare. Det här innebär att medarbetarna på Vattenfall accounting far illa, säger Robert Bernhardsson.

Rädd för svek

Vad händer nu?

– Dialogen mellan oss har nu stannat upp. Vattenfall måste kliva fram och visa att de lever upp till de gamla överenskommelserna om samtalen ska komma i gång igen. Det är att beklaga att det är på det här sättet.

Så det kan vara så att ett stort svek mot Jokkmokk är på gång?

– Det är det jag befarar, säger Robert Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet