Elbolag satsar på datacenter

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall och Skellefteå Kraft vill satsa på att locka elkrävande företag till Norrbotten. Första steget meddelades idag – de köper företaget som bland annat jobbat med att locka hit Facebook.

Företaget The Node Pole ägs av till största delen av Luleå Näringsliv. Kommunerna Boden, Piteå  och Luleå inklusive landstinget äger de andra 48 procenten jämnt fördelade mellan sig. Företaget skapades för fyra år sedan för att locka datacenter till regionen.

Locka fler datacenter

Nu köper alltså Vattenfall och Skellefteå Kraft företaget. De nya ägarna satsar 50 miljoner kronor till att marknadsföra norra Sverige ute i världen. De vill fortsätta locka hit fler datacenter och till exempel vätgasproduktion.

– Gemensamt för dem, det är att de behöver mycket energi för att bedriva sin verksamhet. Och det vi har i norra Sverige. Vi har ju en jättetillgång på grön hållbart producerad energi, säger Christoffer Svanberg, affärsområdeschef Marknad, vid Skellefteå Kraft.

– Det The Node Pole har varit jätteduktiga på är att utveckla varumärket och göra affärer just i datacenterbranschen. Så det blir som en kickstart för oss att plocka in dem i vår satsning och fortsätta utveckla den här verksamheten. Men mot fler områden. Vi kommer att jobba med hela norra Sverige.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) glädjs över försäljningen.

– Jag tror att vi om några år kommer att säga att just det här beslutet var strategiskt viktigt för vår region, säger hon.

Produktion av batterier till elbilar är också en elkrävande verksamhet som de tror kommer stort.

– Allt fler människor köper elbilar. Fortfarande är det på en låg nivå. Men om några år så kommer det vara på en hög nivå och det är vi absolut övertygade om, säger Christoffer Svanberg, affärsområdeschef vid Skellefteå Kraft.

Företagen pratar om tusentals arbetstillfällen.

– Jag är övertygad om att vi kommer att skapa tusentals nya arbetstillfällen i norra Sverige, säger Christoffer Svanberg.

Alla ägare ser positivt på försäljningen som inte är formellt beslutad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.