Vd-byte läckte ut i förtid

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s ledning är mycket upprörd över att uppgiften att vd Lars-Erik Aaro tvingas sluta läckte ut till media i förtid, enligt en artikel på företagets intranät.

Förra måndagen kom nyheten om att LKAB:s vd Lars-Erik Aaro slutar och ersätts av Bolidens gruvchef Jan Moström.

SVT Nyheter Norrbotten publicerade uppgiften om Aaros avgång på nätet klockan 10.04, NSD 10.31, Norrbottens-Kuriren 11.04 och radio Norrbotten 12.39.

Aaro tvingas lämna LKAB

Upprörd direktör

LKAB:s officiella pressmeddelande kom ut först klockan 13.00 på måndagen, nästan tre timmar efter SVT Nyheter Norrbottens publicering.

Därför har kommunikationsdirektören Frank Hojem uttalat sig för informationschefen Anders Lindberg i en artikel på intranätet, som bara kan läsas av de anställda.

Rubriken var ”Därför var LKAB inte först med nyheten om vd” och Frank Hojem är upprörd över att media var före gruvföretaget med nyheten.

”Ett vd-byte är en viktig nyhet både internt och externt, men självfallet ville vi att det skulle bli känt för alla LKAB-are genom våra egna kanaler. Men eftersom bytet berör även Boliden så var det viktigt att båda våra organisationer kunde samordna publiceringen.” säger Hojem och fortsätter:

”Vi ser allvarligt på att nyheten läckte ut i förtid. Enligt LKAB:s informationspolicy har alla medarbetare en skyldighet att handskas varsamt med känslig information som inte godkänts för extern publicering.”

Vill inte ljuga

SVT Nyheters korta nyhetstext på måndag förmiddag sade att LKAB:s vd Lars-Eric Aaro kommer att lämna företaget inom en snar framtid, med hänvisning till gruvtolvans ordförande Jan Thelin.

Men fackbasen känner sig inte utpekad av Frank Hojems utspel.

– Nej, det gör jag verkligen inte. Nyheten var redan ute när media ringde mig och jag kan inte sitta och ljuga heller. Alla vet att jag känner till det och jag försökte först med ”inga kommentarer”, men media hade säkra källor och jag sa till sist att det kommer att komma ut om någon dag eller så, säger Jan Thelin.

Han har läst texten på intranätet och hans slutsats är klar.

– Frank Hojem vill skicka ett meddelande till LKAB:s anställda, men han vet inte till vem han ska rikta det, säger Jan Thelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aaro tvingas lämna LKAB

Mer i ämnet