Vem flyttade polcirkeln?

Uppdaterad
Publicerad

En skylt som flyttas i lönndom är temat i Tornedalsteaterns nya musikal som har premiär på lördag. Den baseras på en sann historia där makt, identitet och om den norra polcirkelns verkliga position, är viktiga komponenter.

En höstdag 1991 försvinner polcirkelskylten från den lilla Tornedalsbyn. Det visar sig att skylten har flyttats till en plats där man kan maximera profiten från det turistiska värdet.

Frågan byborna ställer sig är: vem stal polcirkeln?

Frågan är också titeln till Tornedalsteaterns nya musikal.

Utan att avslöja för mycket kan vi säga att representanter från kommunen var inblandad i flytten av skylten. Men polcirkeln själv flyttar på sig för egen maskin, något som visar sig i föreställningen.

– Byn kallar dit en geodet från Lantmäteriet för att fastställa polcirkelns exakta läge. Det är det som visar sig att polcirkeln är i rörelse som allt annat här i universum. Det är en uppenbarelse för byn, allt är inte fix och färdigt, inte människan själv och inte människans förmåga, utan man kan faktiskt bli mer än vad man var. Det är det som händer i den här historien, att människorna i byn växer av den här kampen att ta tillbaka polcirkeln, säger manusförfattaren Erik Norberg.

Musikalen är specialskriven av Erik Norberg för Tornedalsteaterna och ska till börja med spelas i Pajala, Övertorneå och Kiruna

Och att det är en musikal ställer rätt höga krav på ensemblen.

– De sjunger i stort sett hela tiden. Det är inte många scener utan musik i bakgrunden eller sjungen musik, säger regissören Catarina Gnosspelius.

– Och den speglar alla känslouttryck samtidigt som det är en enorm bredd i genrer. Det är visa, pop, musikal, lite tango, lite cabaret. Det är häftigt, säger Carina Henriksson, skådespelare i musikalen och chef vid Tornedalsteatern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.