Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person avled efter att ha blivit påsprungen av en skenande häst på Djurgården – hör vad som hände den 17 juni 2023. Foto: Polisen

Åklagaren vill se fängelse för skenande hästar på Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

En person omkom och flera skadades när en Piteåföretagares hästar skenade på Djurgården. Nu har åklagaren Anna Meyrowitsch slutpläderat i rätten och hon yrkar på fängelsestraff.

Tragedin inträffade förra sommaren när företagaren från Piteå pausade sin turridning för att äta lunch på restaurang Ulla Winbladhs.

Men plötsligt slet sig de fem hästarna och flera av dem skenade på gator i centrala Stockholm.

Hästar skenade på Djurgården

Flera personer skadades och Naum Normans sviter blev så svåra att han senare avled – hör familjen berätta mer om det här.

Yrkar på fängelsestraff

I förra veckan inleddes rättegången mot Piteåföretagaren som står åtalad för flera brott, och under tisdagen hölls slutpläderingarna.

– Jag har yrkat på 18 månaders fängelse för den sammanlagda brottsligheten, säger åklagaren Anna Meyrowitsch till SVT.

Åtalspunkterna handlar om ett fall av grovt vållande till annans död, tre fall av vållande till kroppsskada samt sex fall av framkallande av fara för annan.

Hästprofilen förnekar brott

Under förra veckan vittnade Piteåbon själv i rätten och han var bedrövad över vad som hände den där sommardagen. Men han förnekade brott.

– Jag är otroligt ledsen över att det här har hänt. Men så länge det är godkänt att ha hästar i stan måste man förstå att saker kan hända, sa han då.

Domen faller tisdagen den 30 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar skenade på Djurgården

Mer i ämnet