Höstens filmer visades för småbiograferna

Uppdaterad
Publicerad

Folkets Hus och Parker har arrangerat sina årliga filmdagar i i Kiruna. Nya filmer har visats och föreläsare har inspirerat föreningar från hela landet. 

Varje år anordnas filmdagar för föreningsdrivna biografer som är anslutna till Folkets Hus och Parker. Under dessa dagar är det bland annat föreläsningar från filmbranschen, men framför allt så visas det filmer som kommer upp på repertoaren under hösten. Totalt har 45 filmer visats, varav hälften är förhandsvisningar.

– Det är ett bra tillfälle för de små biograferna  att se vad det är för film som kommer upp till hösten för att sen kunna boka filmerna, säger vd:n för Folkets Hus och Parker Calle Nathanson.

– Vi blir inspirerade, det här betyder mycket för utbudet för biopubliken senare under hösten och vintern. Vår förhoppning är att vi ska kunna bredda utbudet som vi redan har. Eftersom vi har två salonger ska vi visa andra filmer än bara de större filmtitlarna säger Tommy Pettersson verksamhetschef Folkets Hus Kiruna.

Biografer har blivit sällsynta utanför storstäderna, så även i Norrbotten. På de mindre orterna är det nästan bara Folkets Hus som kan visa film i en biografsalong.

– Biograferna har alltid varit en stark röd tråd i Folkets Hus-rörelsen och det är den fortfarande, inte minst i Norrbotten. Här finns det biografer i Folkets Hus och det är egentligen de enda biograferna som finns på orten, säger vd:n för Folkets Hus och Parker Calle Nathanson..

För en filmproduktion i Norrbotten som filmpool nord, så behövs verkligen den här infrastrukturen av biografer för att kunna visa film och få upp filmen på duken, anser Calle Nathansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.