Örebros fritidsgårdar firar 75 år

Uppdaterad
Publicerad

Den första i Örebro öppnades 1942 för att hålla busiga pojkar borta från gatan. I veckan håller fritidsgårdarna öppet hus när det firas jubileum – och det är mycket som hänt under 75 år.

Fritdsgårdar är en plats för trivsel och kamratskap. Men så var det inte förr när den Örebros första fritidsgård öppnade i en fyrarummare på Fabriksgatan 14, i en byggnad som idag är ett parkeringshus.

– När man drog igång för länge sedan var det mycket för att hålla busiga pojkar borta från gatorna kan man vara lite fräck och säga, berättar Ulf Lundin som är verksamhetschef på fritid och ungdom i Örebro kommun.

Hoppas gamla besökare dyker upp igen

I veckan firar fritidsgårdarna 75 år och håller öppet hus för allmänheten. Ulf Lundin hoppas framförallt att de som besökte fritidsgårdarna förr i tiden dyker upp och ser hur gårdarna fungerar idag.

– Ungdomar har oförtjänt dåligt rykte. Mycket bra saker händer på gårdarna och jag skulle vilja att fler upptäckte att det är en bra plats att vara på med bra ledare.

52:an i Baronbackarna ligger än idag i de lokaler den öppnades i  för 60 år sedan. En plats som 16-åriga ​Kaltrina Terllabuqi besöker varje vecka.

– Jag tror jag kommer vara kvar här väldigt länge. Kanske tills jag inte får vara kvar längre, tills jag är 19 eller 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.