I kanten av industriområdet Törsjö i Örebro har stora mängder avloppsvatten läckt ut. Foto: TT / SVT

90 miljoner liter bajsvatten läckte rakt ut i naturen

Uppdaterad
Publicerad

I nästan ett år har en kommunal avloppsledning i Örebro läckt ut stora mängder toalettavlopp rakt ut i naturen.

Totalt kan det kan handla om 90 miljoner liter.

Läckan upptäcktes av en slump. En tjänsteman från en annan avdelning på kommunen skulle på plats kontrollera en ny plan för området vid Törsjö i närheten av travbanan i Örebro. Då kände han en kraftig stank och såg hur avlopp läckt rakt ut i naturen.

Enligt kommunens egna beräkningar handlar det om 250.000 liter avlopp från toaletter som har runnit ut – varje dygn. Troligen har ledningen varit trasig i nära ett år, vilket betyder att runt 90 miljoner liter avlopp har läckt ut.

– Jag ser allvarligt på det, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef för vatten och avlopp i Örebro kommun.

Nådde aldrig reningsverket

Att läckan inte har upptäckts beror på att det är stor variation på hur mycket den station som ligger nedströms får ta emot varje dygn. Men sett över längre tid blir det tydligt att något har hänt: 25 procent av avloppsvattnet i ledningen har aldrig nått reningsverket när rören har glidit isär en i en skarv.

– Det har de gjort genom sättningar i marken och det är väldigt ovanligt, säger Leif Rehnberg.

Marken saneras

Tur i oturen är att avloppsvattnet läckt ut i en stor dagvattendamm i närheten. Växtligheten har gjort att det mesta av utsläppen fortfarande finns kvar och inte har tagit sig vidare, enligt de prover kommunen har tagit. Det gör att den omfattande saneringen nu begränsas till området kring den plats där avloppsvattnet läckt ut.

Kommunen kommer nu att skärpa sina rutiner. Rören har nu lagats tillfälligt och området är avspärrat tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.