Adem var tvungen att fly från Eritrea och vill berätta för andra om sin flykt. Foto: Teaterföreningen Lyset

Adem skildrar sin egen flykt

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har teaterföreningen Lyset i samarbete med Kulturskolan i Karlskoga premiär på föreställningen Rasmus på luffen.

Rasmus på luffen är en roman av Astrid Lindgren. Berättelsen utspelar sig i ett fattigt Sverige 1910. Rasmus växer upp på ett barnhem och en dag bestämmer han sig för att rymma. På rymmen träffar Rasmus luffaren Paradis-Oskar och en vänskap uppstår.

– Det jag gillar framförallt är berättelsen om luffaren som möter den här lilla föräldralösa pojken och deras vänskap. Trots att han letar efter föräldrar som ska vara rika och vackra, så är det luffaren han vill ha när han väl har bestämt sig, säger regissören Eva Dällerud.

”Precis som min resa”

En av rollerna spelas av debutanten Adem Esmail. Adem spelar vandraren Kayre Ibrahim som kommer långväga ifrån. Adem berättar att han känner igen sig i sin roll, då han själv har gjort en lång resa från Eritrea.

– Det är precis som min resa.  Det tycker jag är väldigt bra, säger han.

Flydde från tortyr

Adem kom i kontakt med regissören Eva Dällerud tidigare under året när han ville ha hjälp med att berätta sin egen historia. Adem var tvungen att fly från Eritrea och ville berätta för andra om hans egen flykt.

– Jag lämnade mitt hemland för att inte bli torterad. Vi var fyra killar som bestämde oss för att fly. Vi åkte utan att säga något till våra familjer. De visste inte att vi skulle fly, säger han.

Framför egen sång

I pjäsen framför Adem en sång på tirinja som handlar om glädjen över att vara tillsammans. Eva tycker att berättelsen om Rasmus på luffen och människor som beskrivs i boken liknar det samhälle vi lever i dag.

– Romer och resande var väldigt utsatta grupper under den här tiden och det ser vi även idag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.