Chefsåklagaren Maria Sterup anser inte att polismannen gjort sig skyldig till brottet hets mot folkgrupp, Foto: SVT

Åklagaren: ”Vi har rätt att uttrycka vår mening”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen stod det klart att den polis som publicerat en kontroversiell statusuppdatering på Facebook inte gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Chefsåklagaren Maria Sterup motiverar beslutet för SVT Nyheter Örebro.

Maria Sterup arbetar vid Särskilda åklagarkammaren och har beslutat att lägga ned förundersökningen mot den polisman som publicerat flera kontroversiella statusuppdateringar på Facebook.

– Jag finner inte anledning att tro att han gjort sig skyldig till brottet hets mot folkgrupp, säger hon.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

”Varje uttalande måste sättas in i ett sammanhang”

Hon förklarar att yttrandefriheten som är en grundlagsskyddad rättighet som ger personer ett långtgående skydd för att uttrycka sina åsikter, så länge man inte missaktar olika grupper.

– När det gäller missaktning så är det ett flytande begrepp. Varje uttalande måste sättas in i ett sammanhang och i vilket syfte det har uttryckts. Men jag anser inte att det här ärendet rör sig om missaktning.

Anmälarna menar att han missaktar utlandsfödda

Men de som polisanmält mannen menar att han missaktar personer med utländskt ursprung genom att skuldbelägga dem för vara upphov till brottsligheten i samhället?

– Nja, man kan också se det här som ett inlägg i en pågående debatt. Yttrandefriheten är långtgående och vi ska få uttrycka vår mening, säger Maria Sterup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet