Foto: SVT

Akut personalbrist på 1177

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på 1177s sjukvårdsrådgivning i Örebro ökar, telefonköerna växer och patienterna får vänta för länge. Just nu görs ett stort arbete för att öka bemanningen med flera strategier. Nyrekrytering och samarbete med andra län står i fokus. Men det är inte enkelt.

– Vi har ett väldigt stort behov av att nyrekrytera personal men det är svårt. Vi behöver personal med hög kompetens och det handlar om arbete som till stor del är på obekväm arbetstid som helger och kvällar. Men vi behöver helt klart bemanna upp för att möta behovet, säger verksamhetschefen på 1177 i Örebro Anders Swenson.

200.000 samtal per år

Samtalen till 1177 i Örebro har ökat med 60.000 samtal de senaste fem åren. I snitt tar personalen emot 200.000 samtal per år och det bara ökar.

– Vi jobbar nu brett på flera plan för att lösa det här och det behövs. Ibland är köerna så långa att människor inte orkar vänta utan helt enkelt ger upp och lägger på, säger Anders Swenson.

Under hösten har 1177 i Örebro provat att samarbeta med andra län under en period på tio veckor. Dessutom samarbetar de nu med Östergötland och Jönköping varje onsdag.

– Det fungerar väldigt bra, vi har alla tillgång till samma system och personalen har möjlighet att ge samma hjälp till alla som ringer. Personal i till exempel Norrköping kan enkelt hjälpa en patient även i Örebro och vet vart man ska vända sig. Under vår testperiod på tio veckor var det endast tre patienter som hörde av sig med synpunkter och då handlade det om att dialekten var svår att förstå, säger Anders Swenson.

Stänger nattetid

Ett utökat samarbete med Östergötland kan bli aktuellt. Då handlar det om att stänga rådgivningen i Örebro nattetid och överlåta dessa samtal till Östergötland där bemanningen är betydligt högre. Istället tänker man sig då att stärka bemanningen i Örebro dagtid. Det förs diskussioner kring detta och i slutet av mars hoppas de ansvariga på att ha nått ett beslut i just den frågan.

– Men vi har även ett väldigt stort behov av nyrekrytering och det tänker vi jobba vidare med på flera sätt. Det kan handla om att öka den ekonomiska kompensationen för att attrahera de sökande vi behöver, säger Anders Swenson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.