Foto: Gregor Zubicky

Blå Hallen väntar: ”Allt är planerat i minsta detalj”

Uppdaterad
Publicerad

Framför publik och tv-tittare ska Svenska Kammarorkestern stå för den musikaliska underhållningen på lördagens Nobelfest.

– Vi ska göra nästan allting utantill, säger Gregor Zubicky, som är konstnärlig chef.

Under ett halvår har orkestern övat inför lördagens kommande ögonblick. Då tar de plats i Blå Hallen och står för den musikaliska underhållningen på Nobelfesten. Allt är planerat in i detalj och ska dessutom göras nästan utantill.

– För en orkester som är van att spela efter noter är det ett väldigt stort steg att släppa noterna, säger Gregor Zubicky.

Foto: SVT

Dessutom är det en miljö som skiljer sig från ett konserthus med akustik, menar han:

– Det är som om ett fotbollslag plötsligt skulle spela sin match mitt inne i en skog.                                                       

Okända moment

Kammarorkestern spelar tillsammans med solisterna Martin Fröst och Magnus Lindgren. Gregor beskriver det som en berättelse där varje stycke är tajmad in till sekunden och leder in i nästa stycke.

– Vi är med och skapar en ram runt solisternas berättelse.

Han själv säger sig vara lite spänd och det är många okända moment.

– Jag har aldrig varit med och planerat något liknande. Jag kommer vara väldigt lättat när allt gått bra och vi sitter på bussen hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.