19 kommuner i landet som uppger att alla barn erbjöds plats i tid. Foto: TT

Allt färre får förskoleplats i tid

Uppdaterad
Publicerad

Alla barn i Örebro kommun fick en plats på förskola på önskat datum förra året, medan endast en tredjedel av barnen i Askersund erbjöds plats i tid. Det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Det är Rådet för främjandet av kommunala analyser som tagit in uppgifterna från kommunerna. 199 av Sveriges 290 kommuner valde att svara på enkäten som visar att andelen barn som fått plats på förskola senast på önskad dag minskat från 70 till 63 procent.

– Självklart är det ett problem för de enskilda familjerna, men det påverkar även jämställdheten och samhällsekonomin, säger Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet till Nyhetsbyrån Siren.

I Örebro län har alla kommuner utom Hällefors rapporterat in siffror. Örebro kommun är en av 19 kommuner i landet som uppger att de förra året erbjöd alla barn en förskoleplats senast på önskat datum.

Bidrar till löneskillnader

Sämre var det i Askersunds kommun där bara en tredjedel erbjöds plats i tid.

– Hur stort problemet blir för den enskilda är svårt att sätta ett mått på. Men det forskningen visar är att det ofta är kvinnor som tar ledigt den extra tiden, och att den osäkra jobbstarten är en bidragande orsak till löneskillnader mellan könen och möjligheten att göra karriär för kvinnor, säger Olof Johansson-Stenman.

Flera kommuner har också gjort stora förbättringar. En av dem är Lekeberg där andelen barn som fått en plats senast på önskad dag ökat med över 50 procent på tre år, från 28 procent 2013 till 82 procent 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.