Färre väljer att skriva högskoleprovet i Örebro.

Allt färre vill skriva högskoleprovet

Publicerad

Låg arbetslöshet och få ungdomar är den största förklaringen till att allt färre vill skriva högskoleprovet nu än tidigare. Samtidigt har 2 269 anmält att de vill skriva provet i Örebro län.

Intresset för att skriva högskoleprovet nu till våren har minskat jämfört med förra året. I Örebro län har 2 269 personer anmält sitt intresse – det är en minskning med nästan 15 procent jämfört med förra året.

Totalt har 76 707 personer i hela landet anmält sig till provet. Det är en minskning med 13 procent eller 11 134 personer. Men minskningen i Örebro är större – nästan 15 procent.

Beror på låg arbetslöshet

Situationen för Örebro är inte unik utan den följer utvecklingen i hela landet. En av de stora förklaringarna är att när arbetslösheten är låg är även intresset av att söka till högskolan lågt.

– Ungdomsarbetslösheten bland vissa grupper är inte så hög längre och då är det inte aktuellt att göra högskoleprovet, säger Tuula Kousmanen som är avdelningschef på Universitet och högskolerådet.

Så många skriver provet

Örebro – 1 536

Karlskoga – 261

Hallsberg – 260

Lindesberg – 188

Hällefors – 24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.