Birgit Pettersson märkte att hennes katt Torben inte mådde bra. Efter att ha konsulterat en veterinär tog hon katten till en större klinik där man menade att han led av tumörer i lungan. Efter några behandlingar ansåg veterinärerna att det bästa vore om Torben avlivades.
– När de sa det blev jag chockad och då hade de redan tagit honom till rummet där flest avlivningar görs, säger hon.
Dålig magkänsla
Trots att hon skrivit under ett papper som gav veterinärerna rätt att ge katten sprutan kändes beslutet fel. Efter avlivning lät hon därför en annan veterinär obducera Torben och då konstaterades att det inte fanns några tumörer.
Nu är hon en av många som har anmält sin veterinär till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Stor ökning
Antalet djurägare som anmäler veterinärer och djursjukskötare då de anser att djuren felbehandlats ökade kraftigt under 2015 jämfört med tidigare år.
– Vi såg att en stor ökning under 2015. Men vad den beror på vet vi inte nu. Det är mestadels privatpersoner som anmäler felbehandling och det är framför allt hund och katt som ligger i topp, säger Anneli Svensson som är sekreterare i Ansvarsnämnden.
Små konsekvenser
Men även om anmälningarna ökar är konsekvenserna för utpekade veterinärer små. Förra året anmäldes 148 fall och ansvarsnämnden delade ut erinran till 16 veterinärer och varnade fem.
– Den som är anmäld får då som en prick, säger Anneli Svensson.
Jordbruksverket kan vid upprepade varningar dra in veterinärernas legitimation. Men det är väldigt ovanligt och har bara hänt en gång under de senaste fem åren.
Så många veterinärer anmäls i Sverige varje år
2012: 112 anmälningar.
2013: 124 anmälningar.
2014: 119 anmälningar.
2015: 148 anmälningar.