Under lördagen bjöd Eva Skaug och Älvtomta koloniförening in till ett firande av föreningens 100-årsjubileum. Foto: Thomas Wedin/SVT

Älvtomta koloniförening 100 år – prisas för sitt miljöarbete

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen firar Älvtomta koloniförening 100-år genom att öppna upp sina trädgårdar för allmänheten. Över tusen personer förväntas besöka föreningen som under dagen dessutom kommer få ta emot ett pris för sitt hållbarhetsarbete.

Den 17 augusti 1917 bildades föreningen Älvtomta koloniförening i Örebro. I samband med 100-års firandet under lördagen kommer föreningen även tilldelas koloniträdgårdsförbundets bronspris i miljödiplomering.

– Vi är jättestolta över det här priset och har jobbat i sex år för att få det, berättar föreningens ordförande Eva Skaug.

Redan på förmiddagen var det många som hade tagit sig till koloniträdgårdarna för att vara med på firandet. Foto: Thomas Wedin/SVT

Ingen el på området

Priset har föreningen fått tack vare att man bland annat enbart använder ekologisk jord och odlar ekologisk mat. Att alla odlare har en egen kompost och att man inte använder någon el på området förutom i klubbstugan.

Eva Skaug är ordförande i föreningen. Foto: Thomas Wedin/SVT

Många aktiviteter

Firandet under lördagen bjuder på allt från chokladhjul till tipspromenad, biodling, fika och uppträdanden. Och så en massa tid att rekognosera i trädgårdarna, förstås. 

Varför tycker du så mycket om att ha en kolonilott?

– Det handlar mycket om social gemenskap men också om friskvård och om att få odla giftfritt. Att påta i trädgården är både fysisk och psykisk träning som ger livsglädje, säger hon. 

Är det populärt även för unga personer att odla i dag?

– Ja, vi ser ett generationsskifte. Det ligger i tiden att värna om vårt arv och vår jord. Det här är avkoppling i den allt mer stressade vardagen, säger Eva Skaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.