Foto: SVT

Hon engagerar sig för Alexey

Uppdaterad
Publicerad

När 13-åriga Frövitjejen Angelica Lisswandt via sociala medier i tisdags fick veta om fallet med svårt sjuke Alexey och utvisningsbeslutet bestämde hon sig för att engagera sig.

– När jag väl hade chansen att hjälpa någon så var det självklart att ta den. Jag har fått in 337 namn och gör det här för att jag bryr mig om Alexey och vill att han ska få stanna så att han får den vård han behöver, säger Angelica Lisswandt som går i Alexeys parallellklass.

Lista till regeringen

Hon började i onsdags arbeta på en namninsamling med krav på att utvisningen stoppas. De sista trettio namnen fick hon på fredagen i mataffären i Frövi, precis innan det var dags att åka till radiohuset i Örebro och träffa riksdagsledamoten Lars Axel Nordell, som i direktsändning i P4:s ”Rakt på sak” lovade att lämna listan direkt till regeringen.

Utvisningen av Alexey

– Jag tycker att det är jätteroligt att unga männiksor som Angelica engagerar sig för andra ungdomar som lever i svårighet. Jag kommer att ta med listan till regeringen så att de får se att det finns människor som engagerar sig och ställer upp för sin nästa, säger Lars-Axel Nordell, riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Örebro län.

Ny lagstiftning

Den nya lagstiftningen, som i fallet med Alexey skulle kunnat ge honom möjligheten att stanna, träder inte i kraft förrän vid årsskiftet och att utvisningsbeslutet nu inte går att överklaga är olyckligt menar Lars-Axel Nordell.

– Vi har kommit överens med Miljöpartiet om att vi skall sänka ribban utifrån att det är för få som får stanna utifrån att man har ömmande omständigheter. I den nya lagen går vi från ”synnerligen ömmande” till ”särskilt ömmande”, vilket är stor skillnad rent juridiskt. Det är beklagligt att någon hamnar emellan på det här sättet. Det vore ju intressant att pröva fallet med den nya lagstiftningen men det betyder i det här fallet att det måste komma fram nya omständigheter som gör att fallet kan tas upp på nytt eftersom Överdomstolen redan fattat sitt beslut i ärendet. Men jag vill inte släcka hoppet hos de människor som engagerar sig, avslutar riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell

Startade grupp

Ann-Sofie Thors, som även hon engagerat sig och som startade gruppen i sociala medier där hon samlat in över 1800 protestunderskrifter är rörd över Angelicas engangemang.

– Hon har varit jätteduktig och kämpat. Hon har stått utanför mataffären och varit i Lindesberg och samlat in namn. Det är tur att vi har sådana ungdomar som vill förändra när något är fel i samhället, säger Ann-Sofie Thors

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Alexey

Mer i ämnet