Efter att Ann-Catrin Örtquist hoppade av som politiker hinner hon nu skjutsa sin son till träningen. Foto: Sophie Olsson Rahlén / SVT

Ann-Catrin hoppade av: ”Jag orkade inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

Problem med hälsan, ansträngd arbetssituation och förändrade familjebehov, dessa är de vanligaste anledningarna till att politiker lämnar sina kommunala uppdrag. SVT Nyheter Örebro har träffat en av dem.

Ann-Catrin Örtquist har varit politiskt engagerad i 10 år, hon var ordförande för Kristdemokraterna i Karlskoga och satt i fullmäktige. Förra året fick hon en ny tjänst på jobbet vilket tog mycket av hennes kraft.

– När jag kom hem på kvällarna var jag inte kapabel att fortsätta, hjärnan funkade inte och ska man sitta i fullmäktige så måste man hela tiden vara med i allt som händer och jag klarade inte av det, säger Ann-Catrin.

Vad kände du när du kom till insikten att det blev för mycket?

– Det var jättejobbigt, jag pratade mycket hemma om hur jag skulle göra, jag ville ju inte lämna för det var ju mitt liv men jag insåg att jag var tyvärr var tvungen att lämna politiken, berättar Ann-Catrin.

Vill istället få mer tid med familjen

För Ann-Catrins del handlade avhoppet till stor del om hon vill få mer tid till sin familj.

Personliga skäl som till exempel hälsa, arbets- och familjeförhållanden samt flytt var också den vanligaste anledningen till avhopp som presenterades i SCB:s undersökning från förra året om de folkvaldas situation i fullmäktige.

”Många järn i elden”

Med en son som tränar fotboll i ett av grannkommunen Degerfors ungdomslag fyra kvällar i veckan så handlar mycket av Ann-Catrins fritid numera om att skjutsa honom till träningen.

Men trots beslutet att kliva av från kommunpolitiken verkar hon ha svårt att lägga det ideella engagemanget åt sidan.

– Jag hamnade i styrelsearbete här i Degerfors IF ungdom, jag är nog en sådan som ska ha många järn i elden fast jag försöker att koppla av, säger Ann-Catrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.