Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att kika in på öppna förskolan i Hällefors och hör förskolelärare Anna Thron-Bratt som leder verksamheten i Kulturskolans lokaler. Foto: SVT

Ännu ingen fast familjecentral i Hällefors – föräldrar får stöd och hjälp på öppna förskolan

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan beslutade politikerna i Hällefors att starta en familjecentral på orten. Men än finns ingen på plats. I stället erbjuder man öppen förskola – två dagar i veckan.

Det är onsdag förmiddag, på golvet i en sal i Kulturskolan är leken i full gång. En av föräldrarna på plats är Cecelina Skoglund.

– Vi har båda två barnen hemma så det är väldigt kul att komma ut och träffa andra som inte går på förskolan och göra något annat än att bara leka hemma, säger hon.

I juni 2021 beslutade kommunstyrelsen i Hällefors att starta en familjecentral. Men då krävs en lokal i anslutning till en vårdcentral – något som varit svårt att lösa i Hällefors.

Två dagar i veckan

För att göra det bästa av situationen startade kommunen istället en öppen förskola i samverkan med regionen. Två gånger i veckan bjuds föräldrar med barn under sex år in. Förutom förskollärare, boendestödjare och socialtjänsten finns också BVC-sköterskan Marie Hero Johansson på plats.

– Min roll är att få till en samverkan kring att få hit familjer, säger hon.

Föräldrarna på plats den här dagen uppskattar verksamheten, men tror att en familjecentral med fast lokal skulle vara ännu bättre.

– Det vore ju tacksamt om det var öppet alla dagar i veckan, säger Jonathan Bergström.

Även Cecelina Skoglund saknar en särskild lokal:

– De kan ha ett helt annat tänk då och ett annat upplägg.

Starta klippet för att få veta mer om vad öppna förskolan kan erbjuda och vad den betyder för föräldrarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Albertsson (M) mål är att det ska bli en familjecentral på sikt i Hällefors. Foto: SVT/Viktoria Kvarnbrant/Kristofer Ström

FAMILJECENTRAL

  • En familjecentral är en sorts modell för samverkan mellan kommun och region för hälsofrämjande och förebyggande arbete.
  • Barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och förebyggande socialtjänst är verksamheter som ingår.
  • Utgångspunkten är att barnhälsovård är samlokaliserad med minst ytterligare en verksamhet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.