Här protesterar eleverna mot nya skolplaner

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Birgittaskolan i Örebro protesterar mot att slås ihop med en hörande skola i kommunen. ”Det finns en risk för att teckenspråket förstörs”, säger en av eleverna.

Birgittaskolan är en skola för döva och hörselskadade elever. Enligt rektorn har de startat en process tillsammans med Örebro kommun där de tittar på hur skolan skulle kunna samarbeta med en hörande grundskola i framtiden.

– Det skulle eventuellt innebära nyttjande av gemensamma utrymmen, säger rektorn Roger Holmström.

Birgittaskolan tar emot elever från Dalarnas, Södermanlands, Värmlands, Västmanlands, Örebro och Östergötlands län. Och eleverna är kritiska till skolledningens planer.

– Vi känner att teckenspråk och tal inte funkar i ett. Vi vill ha vår egen teckenspråksmiljö. Vi tycker att det finns en risk för att teckenspråket förstörs och försvinner, och därför är vi emot den här processen, säger högstadieeleven Filippa Hellöre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.