Attendo: ”Vi är öppna för förlikning”

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun gör nu ett försök att komma åt platserna på Attendos boende i Rynningeviken. Men man får nobben direkt.

Bägge parter har ett intresse av huset kommer till användning. Attendo har kostnader för den tomma byggnaden medan Örebro kommun behöver nya platser för de äldre som står i kö för ett vård- och omsorgsboende.

I dag blir en del av dessa personer kvar på sjukhusen, trots att de är färdigbehandlade. Det betyder att Örebro varje år måste betala mångmiljonbelopp till vården för använda sjukhussängar. Att istället ha de gamla på en annan typ av boende är betydligt billigare.

Örebro kommuns senaste förslag till Attendo är att man vill hyra huset, men bemanna med egen personal.

– Att hyra delar eller hela boendet har vi haft en diskussion nyligen med Attendo om. Där är vi väl inte framme än. Men det har inte varit ett ja i alla fall än så länge, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C).

Öppna för förlikning

Men när SVT ställer frågan direkt till Attendo svarar de ett skarpt nej:

– Uthyrning är inte aktuellt för oss, vi vill driva verksamheten själva, säger Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo.

Attendo erbjuder istället att sälja platserna styckevis för att visa kommunen att man har en fungerande verksamhet.

– Vi är positiva till att teckna avtal om att drifta exakt det antal platser som kommunen har behov av med kort varsel. Vi är också öppna för att komma fram till en förlikning av den rättsliga processen om det önskemålet finns, säger Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.