Foto: Per Larsson/TT

Bedrägerier i sociala medier ökar

Publicerad

Bedrägerier i sociala medier blir allt vanligare. Det uppger polisen som nu varnar användare för att lämna ut sina bankuppgifter på exempelvis Facebook.

Under januari månad anmäldes 148 Internetbedrägerier i Polisregion Bergslagen.

Totalt sett har antalet bedrägerier på Internet minskat de senaste åren, men det gäller inte sociala medier – där andelen istället ökat. Det rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

”Folk har en tilltro”

Hur mycket det ökat kan polisen inte säga eftersom det inte gjorts någon specifik mätning.

– Det ökar jättemycket år efter år. Det är för att folk har en tilltro till sociala medier, säger Jan Olsson vid Polisens Nationella bedrägericentrum. 

Hacka bekants konto

Vanligast är att en person säljer ett föremål som inte finns, men det kan också handla om påhittade insamlingar eller att någon hackat en bekants konto för att under falskt namn be om pengar.

– Via chatten startar de sedan en konversation och du som läser meddelandet tror ju att de här är din bästa vän och tycker att visst kan jag lämna ut mina kontouppgifter till min kompis, säger Jan Olsson till SVT Nyheter Blekinge.

Kan stå dig dyrt

Jan Olsson uppmanar nu användare att aldrig lämna ut bankuppgifter i sociala medier och han känner själv till fall där personer blivit av med en halv miljon kronor.

– Om du skulle förlora pengar är det du själv som får stå för förlusten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.