Foto: SVT

Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Polismördaren Jackie Arklövs ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt avslås.

”Tingsrätten lämnar Jackie Arklövs ansökan om omvandling av fängelse på livstid till fängelse på viss tid utan bifall”, skriver Örebro tingsrätt.

Arklöv dömdes till livstids fängelse efter de uppmärksammade morden i Malexander 1999, då två poliser sköts ihjäl efter ett bankrån. Han har varit frihetsberövad i drygt 15 år. Med hänsyn till reglerna om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden skulle det kunna översättas till ett fängelsestraff på omkring 23 år. Det anses vara alldeles för kort strafftid för en person som dömts för två mord, försök till mord, tre grova rån, ett försökt till grovt rån samt grovt folkrättsbrott. Arklöv måste sitta av betydligt mycket mer tid än så, skriver rätten.

Att det återstår lång strafftid, i kombination med att det ”råder viss osäkerhet avseende återfallsriskens eventuella föränderlighet”, gör att det i dag saknas förutsättningar att tidsbestämma straffet, skriver Örebro tingsrätt i sitt beslut.

”Svår resa”

Arklöv har nu tre gånger ansökt om att få livstidsstraffet tidsbegränsat, 2010 och 2012. Första gången fick han avslag, andra gången drog han tillbaka sin begäran, och i dag fick han återigen avslag.

”Min tid i fängelse har tvingat mig till att omvärdera mitt liv. Resan har varit svår och jobbig, men samtidigt nyttig, då jag tvingats att förlora mig själv för att återfinna mig själv”, skrev han i sin senaste ansökan.

Omvandling av fängelse på livstid

Vid prövningen av en ansökan finns det vissa omständigheter som särskilt ska beaktas:

  • den tid som den dömde avtjänat,
  • de omständigheter som legat till grund för straffmätningen när livstidsstraffet dömdes ut,
  • risken för att den dömde återfaller i allvarlig brottslighet,
  • om den dömde åsidosatt vad som gäller för verkställigheten, samt
  • om den dömde medverkat till att främja sin anpassning i samhället.

Källa: regeringen.se

Dödsskjutningarna i Malexander

Den 28 maj 1999 rånades banken i Kisa i södra Östergötland.

Rånarna Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson sköt först vid två tillfällen mot en ensam efterföljande polis.

När poliserna Olle Borén och Robert Karlström senare kom att följa efter flyktbilen valde rånarna åter att stanna för att skjuta.

Exakt vad som hände vet bara de tre rånarna som samtliga dömts till livstids fängelse för mord. Men det som konstaterades efteråt var att de två poliserna träffades av flera skott. Dessutom hade Olle Borén skjutits i bakhuvudet, från nära håll. Robert Karlström hade skjutits i pannan, från bara en decimeters avstånd.

Jackie Arklöv greps av polis i Tyresö tre dagar efter morden, den 31 maj, och skottskadas.

Sommaren 2001 erkände Arklöv att det var han som sköt polismännen till döds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.