Foto: SVT

DIF tappar huvudsponsor

Uppdaterad
Publicerad

Nya besparingar hos finska ståljätten Outokumpu river upp känslor i Degerfors. Trots att nya sparpaketet inte presenterats än så står det klart att man drar sig ur som huvudsponsor för fotbollsklubben.

1907 bildades Degerfors if av bruksanställda och företaget har alltid varit en stolt sponsor. Men under de senaste åren har alla företaget gått igenom ett stålbad och nu väntar nya besparingar.

I samband med att företaget i förra veckan presenterade delårsrapporten för det fjärde kvartalet kom beskedet att ett nytt sparpaket kommer att presenteras under de kommande veckorna. Samtidigt meddelade fotbollsklubben att man är på jakt efter en ny huvudsponsor.

– Outokumpu har sänkt sitt stöd till klubben under flera års tid och är nu nere på en sådan nivå att vi måste få in en annan huvudsponsor, säger ordförande Suzanne Hellström.

Starka reaktioner

Att klubben inte längre kommer att vara huvudsponsor river upp känslor på orten.

– Vi har fått reaktioner från anställda på järnverket som tycker att det är snålt av Outokumpu att inte sponsra. Det är inga stora belopp det handlar om men den bedömningen måste ju bolaget göra själva, säger Suzanne Hellström.

”De tycker det är jävligt”

– Många anställda kommer att bli arga, tror IF Metalls Bjarne Rasmussen.

– Många tycker att det sitter en chef som inte har någon känsla för kulturen som nu drar in på stödet. Det tycker de är jävligt, säger han.

Den finska ståljätten redovisade ett sämre resultat än väntat och hela svenska stålindustrin går på knäna. I höstas signalerade Ovako att stora delar av verksamheten i Hällefors ska avvecklas och i förra veckan varslade SSAB närmare 500 anställda om uppsägning.

En liknande lösning kan nu komma även för Outokumpu som verkar vända på varenda krona.

Sparpaket väntar

– Det kommer troligen inte att drabba Metalls medlemmar för vi har redan genomfört åtgärder de senaste veckorna, säger If metalls Bjarne Rasmussen.

Det troliga är att sparpaketet kommer att likna SSABs varsel att man ser över den administrativa delen av företaget. Men det troliga är flera anställda kommer att förlora sina jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.