Foto: Johan Pisoni / SVT

Bevakad brand på Atleverket spred sig

Uppdaterad
Publicerad

Den sopbrand som startade natten till tisdagen på återvinningscentralen Atleverket utanför Örebro visade sig vara mer svårsläckt än man först trott. Det inledande beslutet var att låta soporna brinna ner och inte släcka. Strax efter lunch kom ytterligare ett larm om att branden spridit sig.

Branden startade i en sophög på återvinningscentralen Atleverket natten till tisdagen. När Nerikes Brandkår kom fram valde man att inte släcka den.

– Den ligger så bra till och det är betong runt om så vi låter den brinna ut istället, förklarade Ulf Jacobsen på Nerikes Brandkår tidigt på tisdagmorgonen.

Branden skulle under tiden bevakas av personal på återvinningscentralen.

– Såna här bränder är svårsläckta och vi har gjort bedömningen ihop med kommunen att vi inte ska spruta en massa vatten på den.

Branden startade vid Atleverket, söder om Örebro. Foto: SVT Design

Elden spred sig

Senare under dagen rapporterade räddningstjänsten att man åkt till branden med två man och en tankbil för att raka ut brandresterna och släcka eventuella glödhärdar.

Men strax efter lunch larmades Nerikes Brandkår istället om att elden spridit sig till terrängen.

– Vi hade hunnit lämna platsen, säger inre befäl Magnus Djursvik på Nerikes Brandkår, och lämnat över till personalen att hålla koll på elden. Sen larmade de om att glöden spridit sig och att elden nu tagit sig i gräset närmast upplaget.

Såhär i efterhand – var det rätt beslut att inte släcka elden med vatten i morse?

Det var inte mitt beslut så det vill jag inte spekulera i, avslutar Magnus Djursvik.

Under kontroll igen

Någon timma senare kunde SVT:S team på plats konstatera att brandkåren återigen packade ihop sedan man släckt mindre gräsbränder i närheten och dessutom sprutat vatten på den skog som växer närmast återvinningscentralen.

– Planen är återigen att låta sophögen brinna ut, säger SVT:s Johan Pisoni.

Branden ska bevakas av personalen på Atleverket tills den har brunnit ut. Foto: Johan Pisoni / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.