Foto: Andreas Ericsson/SVT

Bil körde ned i Svartälven – polisen söker efter inblandade

Uppdaterad
Publicerad

En bil har kört av vägen och hamnat i vattnet vid Svartälven, i Kortforsen. Tre personer befarades ha funnits kvar i fordonet och dykare genomför en sökinsats i vattnet.

– Nu fortsätter vi leta efter om det var någon som tog sig ut ur bilen när den hamnade i vattnet, säger Jan Materné på Örebropolisen.

Vid 08.20-tiden kom ett larm om att en bil som troligen gått av vägen vid Kortforsen, mellan Karlskoga och Gyttorp på Länsväg 243.

Polisen och räddningstjänsten åkte ut till platsen, och konstaterade att vattendykare och en båt fick kallas ut till platsen för att se om det var några personer kvar i bilen som hamnat i älven.

”Bilen är tom”

Bilen var tom när räddningstjänsten bärgade fordonet. Foto: Andreas Ericsson/SVT

Enligt räddningstjänsten befarades det att tre personer var kvar i fordonet vid 9-tiden. Men när bilen bärgats kunde man konstatera att den var tom.

– Bilen är uppdragen och den är tom, det fanns inga personer i bilen. Nu fortsätter vi leta efter om det var någon som tog sig ut ur bilen när den hamnade i vattnet, alternativt om det är någon som har åkt ur bilen när fordonet hamnade i vattnet. Vi utesluter ingenting just nu, säger Jan Materné hos Örebropolisen.

När bilen gick av vägen, så klöv den en elstolpe innan den gick ner i vattnet, enligt uppgifter från platsen. Det innebär att föraren ska ha kört i en hög hastighet innan fordonet hamnade i älven.

Söker efter bilägaren

Kan man befara att någon har varit i bilen?

– Vi kan inte avgöra det nu, bilen har hamnat där så det är antagligen någon som har kört den i vattnet. Räddningsdykarna var med för att det var strömmar i älven, säger Christina Andersson som är yttrebefäl hos Örebropolisen.

Hur kommer polisens arbete att bedrivas framåt?

– Vi kommer försöka se vilka som har varit i den här bilen nu och komma i kontakt med ägarna. Vi vet att bilen inte är stulen och här framåt kommer vi ha en hundpatrull på plats som kommer att leta.

Kan finnas koppling

Olyckan inträffade mellan Karlskoga och Gyttorp Foto: SVT

Strax innan larmet kom in till polisen kom ett annat larm om ett inbrottsförsök i en verkstad i Vikers vik, nära Kortforsen. Personen som larmade polisen ska ha antytt att det var tre personer som ska ha varit inblandade och kört iväg med en bil.

Polisen utesluter inte nu att det kan finnas koppling mellan inbrottsförsöket och bilen som hamnade i Svartälven.

– Det finns en del som talar för att det är samma bil, men det är inget vi kan bekräfta just nu. På platsen försöker räddningstjänsten att bärga bilen, säger inre befäl Jan Materné hos Örebropolisen.

Svartälven

Svartälven är en älv som flyter från sydvästra Dalarna genom västra Västmanland till östra Värmland. Efter Karlskoga byter Svartälven namn till Letälven och kallas slutligen Gullspångsälven. Svartälven är 125 km lång och avvattnar ett 2 440 km² stort område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.