Boende runt sjön Ölen är arga över att vattennivåerna sänks. Foto: Thomas Wedin

Vattenbrist oroar boende vid sjön Ölen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av lite nederbörd har sjöar som levererar dricksvatten till Örebro nått rekordlåga nivåer. Det har gjort att folk som bor nära sjöarna själva fått vattenbrist. Nu vill dom boende vid sjön Ölen i Degerfors att Örebro kommun slutar att tömma sjön och åtgärdar problemen.

I stugan vid sjön Ölen har Monica Hane tillbringat många somrar sedan hon var liten. 1995 tog hon över fastigheten efter sina föräldrar, mycket för naturen och strandtomtens skull. Men nu har någonting hänt.

– Det är aldrig några problem annars, men nu är det säkert på gränsen till bottenfruset och då kommer vattnet ta slut vilket minut som helst, säger Monica.

Vattenbristen i Örebro län

Sjön Ölen är en av många sjöar som levererar vatten till Örebro. Eftersom det har varit en sommar med extremt lite regn så har vattennivån sänkts till rekordlåg nivå för att säkra driksvattentillgången till Örebro. Det har gjort att husen inte har normal vattentillgång vare sig för brunnar, dricksvatten, bad eller båtar.

Klagat över situationen

Nu har de boende skickat en skrivelse till Örebro kommun och klagat över situationen, för med den stora vattenbristen kommer allt fler problem.  

– Fastighetsvärdena sjunker. Vem vill köpa en sån här fastighet? För här bor gamla människor som tvivlar på om de kan bo kvar under de här omständigheterna. Att då sälja ett hus med stränder som ser ut så här kan ju vara förödande för privata intressen, säger Hans Jansson, som bor i området.

SVT Play: Se inslaget om de boendes oro här

Örebro kommun är beredd att gå in med ersättning för de skador som uppstår.

– Det är viktigt att de tar kort på bryggor och brunnar sen får de återkomma till oss med krav. Sen kommer vi givetvis ta vårt ansvar och det gäller både skador på egendom, men också om det skulle vara något i naturen som vi behöver ersätta på något sätt, säger Hanna Dufva, teknisk chef i Örebro kommun.

Nivån kan sänkas ytterligare

Samtidigt som kommunen är beredd att ge ekonomisk kompensation, så utesluter man inte att sänka sjön mer vilket man får göra enligt den vattendom som finns. 

– Vårt uppdrag är att säkra dricksvattenförsörjningen i Örebro, där vi har sjukhus, vårdinrättningar, skolor. Det är vårt primära uppdrag och det ska vi lyckas med. Och jag förstår att man kan vara orolig, men vi jobbar på och vi tycker ändå vi har läget under kontroll. Sen hoppas vi att det ska komma mer nederbörd, säger Hanna Dufva.

Monica Hane som tillbringat många år i stugan, funderar nu på att flytta.

– Jag kunde inte drömma om att man skulle sänka såhär mycket, nu med den kunskap man har och med den diskussion som ändå är om hur vi måste vårda vår natur. Jag hade tänkt bo kvar här men sista tiden har jag börjat överväga att det går kanske inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet