Ett 40-tal nationer finns representerade på turneringen i Örebro. Foto: Anders Nord/SVT

Bordtenniseliten gör upp i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar och elitspelare från världens alla hörn gör just nu upp om medaljerna på Idrottshuset i Örebro. Det handlar om Sveriges största pingistävling – Safirs Internationella.

Lars Elvin är kassör för bordtennisklubben Safir. Foto: Anders Nord/SVT

Det är 45:e gången pingistävlingen anordnas i Örebro och under de fem tävlingsdagarna är det inte mindre än 450 spelare som gör upp om medaljerna i olika klasser.

– Ungefär 330 av spelarna är från utländska förbund, så det är inte så många platser för svenskar. Man måste nästan vara kvalificerad för svenska landslaget för att får spela, säger Lars Elvin, kassör för bordtennisklubben Safir.

Fler starka tjejer

En av de tävlande var 14-åriga Rebecca Muskantor från Göteborg. Hon började spela bordtennis för fem år sedan efter en turnering på skolan. Nu ställer hon för tredje gången upp i Safirs Internationella.

– Det har gått bra. Jag har vunnit båda mina matcher. Dessutom är det fler starka tjejspelare nu än tidigare, så det är kul, säger hon.

Intresset på väg upp

Intresset för bordtennis är på väg upp i Sverige igen efter några tunga år. Och även om det ser ljust ut på ungdomssidan i Örebro, så finns det saker att jobba med.

– Nu finns ju ingen riktig fixstjärna som J-O Waldner. Förr kunde vi bara öppna dörren, så kom ungarna. I dag måste vi jobba mer för det genom att vara ute på skolor och upplysa om sporten, säger Lars Elvin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.