Foto: SVT

Bostadsbristen breder ut sig

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen i länet brer ut sig och nu uppger alla kommuner att det är brist på bostäder. För bara ett år sedan såg det annorlunda ut.

– Det finns inte en enda ledig lägenhet i Karlskoga just nu, säger Bosse Björk som är samhällsplaneringschef i Karlskoga.

För ett år sedan fanns det ett överskott av lediga lägenheter i både Ljusnarsberg och Laxå kommun. Den som ville ha en bostad hade inga problem. Även i Karlskoga, Degerfors och Hällefors var det inga problem att hitta lägenheter.

#BOSTADSÖKES

”I princip fullt överallt”

Men i takt med att oroligheterna i mellanöstern ökade och antalet nyanlända till Sverige steg så försvann de lediga lägenheterna.

– Att det blivit helt fullt nu beror på den flyktingsituation som vi har just nu och det gäller resten av länet också. Det är i princip helt fullt överallt, säger Bosse Björk.

”Hopplös situation”

I Boverkets årliga enkät har nu alla kommuner svarat att det är bostadsbrist. Bostadsbristen drabbar inte bara unga som vill flytta hemifrån utan även äldre.

– Vi har haft många, många människor som stått i kö så det har varit en hopplös situation. Människor som får bo kvar i sina lägenheter för att det inte finns någonstans att flytta, personer som flyttar till andra ställen, säger Merit Israelsson som är näringslivschef i Lindesberg.

Kommunernas bedömning av bostadsmarknaden

förklaring: u=underskott, b=balans, ö=överskott

2014 2015 2016

Lekeberg U U U

Laxå Ö Ö U

Hallsberg U U U

Degerfors Ö B U

Hällefors B B U

Ljusnarsberg Ö Ö U

Örebro U U U

Kumla U U U

Askersund B U U

Karlskoga B B U

Nora U U U

Lindesberg U U U

Källa: Boverket, SVT

Vad är din erfarenhet av bostadsmarknaden? Berätta för oss!

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Gör SVT:s hyrestest!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet