Foto: Axel Brantemo / SVT

Efter branden i fritidsgården – oro för fler bränder

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Träffpunkt Oxhagen i Örebro skulle i våras ha flyttat in i den nya fritidsgården men den sattes i brand. Senaste tiden har de därför haft sin verksamhet i källaren, men för drygt en vecka sedan fick de till slut flytta in i lokalen. – Det som hänt senaste tiden är inte bra. Men vi måste gå vidare, säger Camila Hoso.

I tio år har Träffpunkt Oxhagen arbetat i bostadsområdet med varierande uppdrag.

Nu på senaste tiden framför allt med vuxenverksamhet och integration. Det är en ideell förening som drivs av eldsjälar och i våras var förväntningarna höga innan flytten till den nya fritidsgården mitt i Oxhagen centrum.

Oro i västra Örebro

Men förhoppningarna grusades. Bara någon vecka innan lokalen skulle slutbesiktigas sattes den i brand i samband med oroligheter i bostadsområdet.

– När vi började med det här var det inte så här, man kan säga att det hänt mycket på bara de senaste tre, fyra åren. Tidigare trodde jag aldrig att en sådan brand skulle kunna inträffa, men nu har det hänt, säger Camila Hoso som är föreståndare för Träffpunkt Oxhagen.

”Får inte förstöra hela Oxhagen”

Samtidigt är hon noga med att betona att det är en liten del av dem som bor i Oxhagen som står för den här sortens oroligheter.

– Jag brukar säga att det handlar om fem till tio procent som gör sådant här, men jag tycker inte att de ska få förstöra hela Oxhagen, säger Camila Hoso.  

Fritidsgården som bland annat Träffpunkt Oxhagen skulle ha flyttat in i har återigen renoverats för miljonbelopp och fortfarande finns det mycket att kvar göra i delar av lokalen. Den del av lokalen som Träffpunkt ska ha sin verksamhet i klarade sig lindrigt undan och nyligen kunde föreningen till slut flytta in igen.

– Jag är positiv och vi kollar framåt, säger Camila Hoso.

Finns oro för fler bränder

Samtidigt som föreningen och Camila Hoso ser positivt på att kunna starta sin verksamhet i den nya lokalen finns det en oro för att det kan brinna igen.

– Absolut, det finns en oro. Men jag hoppas och tror inte att det kommer att ske igen, säger hon och Jeanette Dolk Öhman vid föreningen fyller i:

– Det jag tycker är viktigast är att det inte är ungdomarna själva som kommer på det här, utan att det är något som ligger bakom. Sen om det är organiserad brottslighet eller vad det är vet jag inte. Men det gäller att hitta det positiva, att det faktiskt går att göra en förändring i området bara man har viljan, säger hon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i västra Örebro

Mer i ämnet