Efter katträddning – nu tokhyllas brandmannen

Uppdaterad
Publicerad

Hyllningarna i sociala medier har svämmat över sedan SVT Örebro visat hur brandmannen Linus Oskarsson räddar katter som överlevt både eldsvåda och brandkårens vattensprutor.

Huset i Kumla totalförstördes av den omfattande branden. Men tre rufsiga överlevare kunde räddas från brandruinen, över ett dygn efter att branden brutit ut. Linus Oskarsson var med i räddningsarbetet.

Efter att SVT:s reporter uppmärksammat en katt i ett av fönstren på den eldskadade villan i Kumla inledde brandkåren sitt räddningsarbete. Med lite lock och pock, ett par kreativa lösningar och en vänlig ton kunde sammanlagt tre livs levande katter plockas ut från huset.

Villabrand i Kumla

– Det var roligt att de lyckades överleva, säger Linus Oskarsson som bar ner katten Nietzsche från övervåningen via en repstege.

Det är många som har reagerat på räddningen, hur kändes det att göra det här?

– Haha, jag gjorde ju bara mitt jobb men det är klart att det var kul att vi fick ut dem.

Brandkåren fick ut två katter kring lunchtid på onsdagen. Den första katten, Nietzsche, var lättare att få ner från övervåningen än kompisen Lexie, som var mer svårflirtad.

– Den katten hade ingen lust att komma ut till oss till att börja med, men det gick ju till slut, säger Linus Oskarsson.

Lockade med mat

Brandkåren fick inte ta sig in i huset för att hämta katterna, vilket gjorde insatsen lite extra lurig.

– Vi hade inte tillstånd att gå in genom fönstret på grund av rasrisken, säger Linus Oskarsson.

Men efter att ha lockat med mat kom också Lexie fram till fönstret och kunde räddas från det skadade huset.

Pratade hela vägen ner

Linus Oskarsson pratade med katten Nietzsche hela vägen ner på stegen mot marken, och katten svarade med höga jamanden.

– Jag inbillade mig att jag kanske kunde lugna den lite genom att prata, säger han.

– När jag såg klippet på er hemsida hörde jag att jag använde samma röst som med min egen katt här hemma, det lät lite barnsligt, säger han och skrattar.

Det tyder på att du själv gillar katter?

– Ja, absolut!

Några timmar senare hittade några av Linus kollegor också katten Whisky inne i huset. Ingen av katterna verkar ha fått några allvarliga skador i samband med branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Villabrand i Kumla

Mer i ämnet