Foto: Jesper Mattsson / SVT

Bruksmiljö bevaras för eftervärlden

Uppdaterad
Publicerad

Brevens bruk söder om Örebro blir byggnadsminne, det beslutade Länsstyrelsen i Örebro på måndagen. De välbevarade byggnaderna och läget vid skog och vattenkraft ger en bra bild av järnbrukets historia och bör därför bevaras anser myndigheten.

Brevens bruk är en komplett och mycket välbevarad bruksmiljö som skapades under brukets storhetstid på 1800-talet och har därefter förändrats i väldigt liten omfattning.

– Brevens bruk är en för Örebro län unik kulturmiljö som också har mycket väsentligt att berätta om hela vårt lands historia, säger Raoul Hjärtström, Länsstyrelsen.

på orten finns fortfarande byggnader för produktion och bostäderna för de anställda kvar idag. Brevens Bruk är också en industri- och bruksmiljö av riksintresse för kulturmiljövården, K 17, Örebro län.

– De svenska bruken var kompletta samhällen med produktionsbyggnader, bostäder för anställda, skola, kyrka, badhus och olika typer av samlingslokaler. Bruket som modell för organisation av produktion, välfärd och socialt liv har från många aspekter haft stor betydelse för samhällsutvecklingen i Sverige, säger Raoul Hjärtström.

Brevens bruk och samhället lever idag vidare och bruket styrs idag som f

Mer om byggnadsminnesförklaringen

  • 61 byggnader och anläggningar omfattas av byggnadsminnesförklaringen.
  • Enligt reglerna för byggnadsminnen får byggnaderna inte rivas eller ändra sin exteriör MEN i just det här fallet finns ett PM där Länsstyrelsen slår fast att Brevens Bruk är en miljö som förändrats under historiens gång och därför ska miljön även i framtiden få ändras.
  • Alla ändringar av miljön ska ske med fokus på kulturmiljön och kräver tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.