Foto: SVT

Burpees blir pengar till Musikhjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Mellan fredagen och lördagen var crossfitklubben Smedjan på plats på Stortorget i Örebro för att samla in pengar till Musikhjälpen. Med egna insatser och stöd från sponsorer har en viss summa skänkts för varje burpee som utfördes.

Burpees är en övning som ofta används inom träningsformen crossfit. En burpee kan beskrivas som en kombination av en armhävning och ett upphopp. Övningen anses vara mycket effektiv eftersom att större delar av kroppens muskelgrupper aktiveras vid genomförandet.

Klubben, eller boxen som crossfitklubbar ofta kallas, genomförde hela 29.760 burpees under de 24 timmar man var på Stortorget.

Musikhjälpen i Örebro

– Vi har haft ungefär 60 medlemmar som har varit på plats och kört, berättar Fredrik Eriksson som är en av initiativtagarna och fortsätter:

– Vårt mål var att någon hela tiden skulle vara igång och göra burpees, och det målet lyckades vi med, säger han.

”Fantastiskt nöjda”

Förutom att överträffa målet med antalet burpees så överskred man också målet insamlade kronor.

– Hittills har vi samlat in ungefär 57.000 kronor. Det är vi fantastiskt nöjda med och det är betydligt mer än vi trodde att vi skulle få in.

– Nu hoppas vi att vi ska nå upp i 60.000 kronor innan programledarna går ur buren, säger Fredrik Eriksson.

På söndagskvällen meddelar Fredrik att man också uppnådde detta och att summan landade på 61 123 kronor.

SVT:s reporter gav sig in i matchen

SVT Nyheter Örebro gjorde en webbsändning från torget samtidigt som crossfitklubben påbörjade sin utmaning i fredags. I videospelaren nedan kan du se när SVT:s reporter testar träningsformen och bidrar med fem stycken burpees till statistiken. Alla bäckar små!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen i Örebro

Mer i ämnet