Foto: Christian Vargahed

Länsbuss började brinna – under passagerarna

Uppdaterad
Publicerad

Vid 8:40 fick brandkåren rycka ut till centrala Askersund efter att en buss börjat brinna. På bussen fanns mellan 6 och 8 passagerare som såg hur det plötsligt började gnistra under ett stolssäte. Ingen skadades vid branden men bussen blev helt utbränd.

Det var på tisdagsmorgonen som Länstrafikens buss i Askersund plötsligt fattade eld.

– Passagerare ombord såg hur det började gnistra under ett säte, sen började det brinna, säger Henrik Persson, inre befäl på Nerikes Brandkår.

Brann för mycket

Chauffören stannade bussen och resenärerna kunde enligt räddningstjänsten kliva av ”lugnt och stilla”.

– En passagerare och chauffören försökte att släcka branden med en handbrandsläckare, men det brann helt enkelt för mycket.

Räddningstjänsten lyckades senare släcka branden i bussen som blev stående i Bergslagsvägen-Idrottsvägen men fordonet blev helt utbränt.

– Det är frågan om det kommer att gå att fastställa någon brandorsak ens, konstaterar Henrik Persson. Det kan ta lång tid innan en sån här brand tar sig men sen går det fort och det finns mycket brännbart i en buss.

Polisen avvaktar

Polisen ryckte också ut från Örebro men återkallades.

– Det verkar inte vara något polisiärt i första hand, säger polisens presstalesman Stefan Wickberg. Skulle det däremot visa sig att räddningstjänsten upptäcker att det kan ligga något brottsligt bakom så får våra tekniker också göra en undersökning.

– I det här läget finns inget som tyder på att det ska röra sig om en anlagd brand, enligt Henrik Persson på räddningstjänsten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.