Just nu pågår rekrytering av ny personal för att åter kunna öppna BVC. Foto: Axel Brantemo/SVT

BVC öppnar inte förrän till hösten

Uppdaterad
Publicerad

BVC i Brickebacken kommer sannolikt inte kunna öppna igen förrän till hösten. I dagarna gick ansökningstiden för tjänsterna ut. Tjänster man har tvingats bredda för att locka sökande.

– Vi rekryterar just nu tillsammans för alla de här vårdcentralerna som är Ängen, Tybble, Brickebacken och Skebäck, men även Odensbacken som hör till oss. Vi är ju som en arbetsgrupp. Om någon blir sjuk så ska det inte bli så här sårbart. Vi har tänkt oss ett lite mer samarbete mellan vårdcentralerna så att vi är beredda på om det skulle hända något igen, säger Åsa Tagesson, verksamhetschef på Brickebackens vårdcentral.

Har viss förståelse

Trebarnspappan Björn som bor i Brickebacken och som fick brevet om stängningen i början av året har viss förståelse förstående att situationen är som den är, men tycker det är konstigt att alla som berörs i området är tvungna att ta sig till andra vårdcentraler.

BVC håller stängt

– Istället för att vi som bor i Brickebacken ska behöva ta oss iväg – varför kan inte en sköterska komma till Brickebacken en dag eller två dagar i veckan? Istället för att alla ska behöva ta sig härifrån till olika vårdcentraler. Det var det jag reagerade på, säger han.

Patientsäkrare lösning

Tanken fanns i arbetet med den temporära planen, men faktorer gjorde att lösningen med personal som bara kom till Brickebacken några gånger i veckan inte var möjlig.

– Det är ju svårt att få bra patientsäkerhet när man inte är van på stället. För det ska ju kallas barn och det är mycket runtomkring som sköts också. Det skall finnas tillgång till andra kategorier och så vidare. 560 barn är ganska många att ta hand om. För att det skall flyta med alla andra verksamheter, så blev det, trots att man får åka, bättre och patientsäkrare att de får åka till ställen där de är erfarnare och det finns folk på plats som vet vart allt finns, säger Åsa Tagesson.

Kan öppna till hösten

Bara för att rekryteringsprocessen är avslutad innebär det inte automatiskt att verksamheten kan öppna direkt. Först till hösten räknar man med att BVC i Brickebacken kan dra igång verksamheten igen.

– Så fort vi har personal på plats så är ju tanken att vi skall öppna igen, naturligtvis. Men det tar ju tid eftersom specialistsjuksköterskor oftast har tre månaders uppsägningstid och sedan skall ha en introduktion.

När kan ni öppna igen tror du?

– Jag tror att det blir någon gång efter sommaren, säger Åsa Tagesson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BVC håller stängt

Mer i ämnet