Foto: SVT/TT

Byggande i fokus i den nya budgeten

Uppdaterad
Publicerad

I budgeten för 2017 som presenterades under fredagen vill kommunen lägga stort fokus på att bygga om och bygga nytt i Örebro för att möta befolkningsökningen i kommunen.

– En stor utmaning för Örebro är att barngrupperna ökar kraftigt, från förskola till gymnasiet, vilket inte skett historiskt tidigare, säger Kenneth Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro.

Satsningarna handlar bland annat om att renovera och bygga nya skolor, bland annat Tybblelundskolan som kommer stå klar under nästa år.

Vill klättra på ranking

Man vill även genom projektet ”topp 25 2025” höja skolbetygen och hamna bland de 25 bästa kommunerna i rankingen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, år 2025. Ett projekt som kommer inledas under nästa år.

I budgeten läggs stora satsningar på vård och omsorg där man vill effektivisera och digitalisera vården och satsa på nya äldreboenden.

– Samtidigt som vi har en snabbt växande skara yngre örebroare har vi även en snabbt växande skara av äldre örebroare. Det är anledningen till att vi bygger ut välfärden på det här kraftfulla sättet, säger Kenneth Nilsson.

”Ger inte tillräckliga svar”

Det moderata oppositionsrådet Anders Åhrlin håller med om att både äldrevården och skolorna behöver prioriteras i budgeten men tycker även att man lagt alldeles för lite fokus på sysselsättning för nyanlända.

– Den här budgeten ger inte tillräckliga svar på hur vi ska lyckas med integrationen, säger han.

– Ska vi lyckas med välfärdsutmaningarna måste vi se till att nyanlända får arbete så fort som möjligt och tar del av det svenska samhället. Den här budgeten låser fast människor i en bidragsbubbla, fortsätter Anders Åhrlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.